spatie.info

k a t r i e n   o o s t e r l i n c k


00


creates collective performances with guided physical experiences on lifesize gameboards

Atelier Interaction
2023

ENG / read wpZimmer's newsletter here

Atelier Interaction kadert binnen de kunstprojecten in het nieuwe gevangenisdorp van Haren. Ik kreeg de opdracht om muurschilderingen voor de vrouwengevangenis te maken via een participatief traject.

Ik begeleidde ateliers met gedetineerden tijdens hun activiteiten en ook met familieleden tijdens bezoekmomenten. Ik maak samen met hen beelden van sociale relaties. We doen toegankelijke, artistieke oefeningen waarin de deelnemers anders kijken naar zichzelf en de mensen rondom hen - binnen en buiten de muren. Ze brengen hun eigen sociale omgeving in kaart met stickers en via het lichaam exploreren ze relaties in de ruimte. Voor de gedetineerden en hun familie zijn de ateliers een moment van ontspanning, speelsheid en sommigen worden geraakt door het contact dat ze voelen.

Wat overblijft na de ateliers zijn beelden. Beelden van geometrische composities en lichaamshoudingen die vertellen over menselijke verhoudingen.
Ik maakte prints van de beelden voor de dames. De prints verschenen aan de prikborden in de cellen en werden op de post gedaan naar kinderen, familie en vrienden.

Na een grafische verwerking ism Larissa Viaene werden de beelden muurschilderingen op de wandeling; de koer waar gedetineerden een luchtje kunnen scheppen. Art Mural voerde de schilderingen uit.

De reacties zijn gemengd: iedereen is blij met het doorbreken van de betonnen ruimte. Sommigen zeggen ‘ik begrijp dat niet, ik had liever een beeld van een gelukkige familie of een schoon uitzicht op de zee’. Er zijn deelnemers die de bijhorende verhalen vertellen aan diegene die vragen stellen. Anderen verzinnen zelf verhalen bij de beelden en vinden het fijn dat ze vatbaar zijn voor verschillend interpretaties en eigen projecties. Deelnemers die hun collage, naam of figuur op de muren zien staan zijn FIER – en dat is medicijn!

Wat nog meer achterblijft zijn de audio-opnames van de sterke verhalen bij de collages. Ze geven een beeld op de sociale structuur weer zoals de vrouwen die ervaren. Ze tonen een gevoelsbeeld van wat die vrouwen bepaalt en wat ze met zich meedragen. De beelden spreken over afkomst, hoe ze de wereld opdelen, de posities van familieleden, herinneringen, hun relatie met de gevangenis, relaties in de gevangenis en hoe ze relaties met buiten onderhouden of net niet. Samen met Griet Pauwels en Tuur Oosterlinck werken we aan een videowerk dat gepresenteerd kan buiten de muren van de gevangenis.

door HABIBA ZINA - THE ONLY ONE - ECHO - ANONIMO - JEKKA - ALBA - MADONA - BLANCO - LAILA - CHRIS - DEBZ - WAFA - LA CLEMENTINE - M V - SCHELLABEL - B G - SABRINA TIGANCA - MADEGE ET SABRINA - 4EVER YOURS - VIRGILO - LA MADRINA - SANDRA ALIYA - MAITE - IMAYAH - MONICA - STEFI - KELIG - KATRIEN OOSTERLINCK - LARISSA VIAENE - DAVID - GEORGE - ALEJANDRO / ART MURAL

Onderdeel van Quasi museum in de gevangenis van Haren, gecureerd door Ief Spincemaille en Anouk Focquier.

Ter plekke ondersteund door de werking van De Rode Antraciet - zij schreven een artikel over het project.

muurschildering - Art Mural asbl
grafisch ontwerp - Larissa Viaene
processteun - Griet Pauwels

http://spatie.info/files/gimgs/th-105_20.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_29.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_24.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_26.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_16.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_14.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_23.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_22.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_21.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_10.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_6.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_25.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_5_v2.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_2.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_IMG_7813 kopie.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_27.jpg
http://spatie.info/files/gimgs/th-105_28.jpg